22°C

Videó

Aktuális ajánlatok [x]

Lájkolj minket!

 


 

Itt a nagypéntek, itt a böjtItt a nagypéntek, itt a böjt
A Vatikánban már megkezdődtek a húsvéti szertartások

Nagypénteken Krisztus kereszthaláláról emlékezik meg a kereszténység, a katolikus egyházban pedig ezen a napon nem mutatnak be szentmiseáldozatot, és az úgynevezett csonka mise szertartásával fejezik ki a Krisztus halála felett érzett gyászt.

...Esztergomban

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában vezeti a nagypénteki szertartást.

...Rómában

Nagypéntek délután XVI. Benedek pápa vezeti az Igeliturgiát, melyet este negyed tíztől a Colosseumnál felelevenedő Via Crucis keresztútja követ. A Vatikán bejelentése szerint a keresztet a tizennégy stáción Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke viszi. Ahogyan Krisztus tette tanítványaival, csütörtökön az egyházfő is jelképesen megmosta a római egyházmegyében szolgáló tizenkét papnak a lábát. A nagycsütörtök délutáni utolsó vacsora miséjét a hagyományos római helyszínen, a lateráni Szent János bazilikában tartották. A pápa százhúsz paptársával együtt koncelebrált. A nagycsütörtöki mise perselyadományát az egyház jótékonysági célra ajánlotta fel, az idén a szíriai menekültek megsegítésére.

A nagypénteki böjt idején a 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, 14 éves kortól pedig a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: