29°C

Videó

Aktuális ajánlatok [x]

Lájkolj minket!

 


 

A Batthyány-professzorok is röghöz kötnénekKözleményében a szervezet azt írta, "a kormány az utóbbi hónapokban végre felismerte, hogy további erőfeszítéseket kell tennie a felsőoktatás megjavítása érdekében", javaslataikat ennek kapcsán tették közzé.

A Professzorok Batthyány Köre szerint a felsőoktatás nem lehet képes rá, hogy fenntartsa önmagát. Ugyanakkor mivel pénzforrásainak nagy része az államtól származik, a szervezet jogosnak tartja a gazdálkodás állami ellenőrzését. Hozzátették: újra kell gondolni a felsőoktatás finanszírozását; a szervezet véleménye szerint meg kell különböztetni az egyetemi és a főiskolai képzést, eszerint az egyetemeken kiemelt szerepet kell kapnia a kutatási teljesítménynek.

A szervezet kiállt továbbá amellett, hogy a felsőoktatás helyenkénti szabad kapacitásait továbbképzésre, felsőfokú szakképzésre és megrendelt kutatásra kell fordítani.

Véleményük szerint az európai és magyar tapasztalatok alapján újragondolandók a hallgatói képviselet törvényben lefektetett szabályai. A hallgatói szerződésről úgy fogalmaztak: elvárható, hogy a magyar adófizetők támogatásával diplomát szerzők tudásukat meghatározott ideig Magyarországon kamatoztassák.

Emellett a szervezet azt is javasolta, hogy egyetemi tanulmányokat csak emelt szintű érettségi vagy felvételi vizsga alapján lehessen megkezdeni.

Hozzáfűzték: "a már bekövetkezett színvonalcsökkenés ellensúlyozására" a Professzorok Batthyány Köre támogatja az egyetemi tanári pozíció kétfokozatúvá tételét.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: