28°C

Videó

Aktuális ajánlatok [x]

Lájkolj minket!

 


 

Pleschinger Gyula lehet a monetáris tanács új tagjaPleschinger Gyula lehet a monetáris tanács új tagja

A bizottság hétfő délelőtti, módosított meghívója szerint a testület 11.30 órakor hallgatja meg az államtitkárt a monetáris tanácsi taggá választása kapcsán.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke (Fidesz) pénteken újságíróknak elmondta: e hét elején tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a monetáris tanács kilencedik tagja. Hozzátette: van jelöltje, de megnevezése előtt konzultálni fog a jegybankelnökkel.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Balog Ádámot, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárát javasolta az MNB harmadik alelnökének, a gazdasági bizottság pedig támogatta a kinevezést. A jegybanktörvény értelmében pedig a monetáris tanács belső tagjainak száma - hétfőtől az elnök mellett három alelnök lesz - nem érheti el a külső tagok számát, ezért kell az eddig négy tag mellé egy ötödiket választani.

A monetáris tanács külső tagjait az Országgyűlés választja meg hatéves időtartamra.

A monetáris tanácsnak jelenleg négy külső tagja van: Bártfai-Máger Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: