35°C

 

 


Lájkolj minket!

Rosszul kezelik a válságot a politikusok


Rosszul kezelik a válságot a politikusok
A munkanélküliség a fő ellenség

A döntéshozók alapvetően elhibázott módszereket alkalmaznak a válság okainak feltárására és a válaszlépések kidolgozására. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász és Richard Layard, a patinás London School of Economics közgazdaságtudományi egyetem professzora szerint a vezető politikusok többsége ragaszkodik ahhoz a nézetéhez, hogy a válságot a felelőtlen állami hitelfelvételek okozták.

Ez azonban tévedés: a válság feltételeit valójában a magánszektor - köztük a bankok - eltúlzott hitelfelvételei és hitelkihelyezései teremtették meg. Ennek a buboréknak a kipukkadása a gazdasági teljesítmény, majd az adóbevételek meredek eséséhez vezetett. Ebből eredően a mai államháztartási hiányok a válság következményei, nem pedig az előidézői.

Krugman és Layard szerint a magánszektor meredek kiadáscsökkentésekkel próbálta felhalmozódott adósságait leépíteni, ami egyéni szinten racionális lépés volt, kollektív szinten azonban a magánszektor "saját magára mért vereséget, mivel egyvalakinek a költekezése másvalakinek a bevétele".

Olyan időszakokban azonban, amikor a magánszektor igyekszik visszafogni költekezését, az államnak stabilizáló erőként kell fellépnie, és nem szabad még tovább rontania a helyzetet az állami kiadások jelentős visszafogásával vagy a hétköznapi emberek adóterheinek jelentős emelésével.

Ráadásul az eddigi tapasztalatok alapján nincs mértékadó példa arra, hogy a költségvetési kiadáscsökkentés bárhol a gazdasági aktivitás élénküléséhez vezetett volna. A legfontosabb feladat a munkanélküliség csökkentése, még mielőtt járványos méreteket ölt – olvasható a két szakember összeállításában.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: