23°C

 

 

Kozmikus hurrikánra bukkant a NASA


A kozmikus hurrikánt generáló IGR J17091-3624 katalógusjelű objektumtól nem kell félnünk, ugyanis a Földtől 28 ezer fényévnyire, a Tejútrendszer centrumában található - a kettős rendszert a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja találta meg, ebben egy Nap-szerű csillag egy fekete lyuk körül kering.


(Forrás: NASA)

Az IGR J17091-3624 katalógusjelű objektum másik érdekessége, hogy a szél, amely a fekete lyukat körülvevő akkréciós (anyagbefogási) korongból származik, több anyagot lök ki a világűrbe, mint amit a fekete lyuk befog - a korong anyagának nagyjából 95%-a szétszóródik a világűrben.

A földi hurrikánokkal ellentétben, az IGR J17091-3624-ből származó szél egyszerre több irányban süvít. Ez a jelenség különbözik a csaknem a fény sebességével kilövellő jetektől (anyagsugaraktól), amelyek iránya merőleges a fekete lyuk korongjához.

A csillagászok szerint a fekete lyukak akkréciós korongjának mágneses mezeje felelős mind a szél, mind a jet generálásáért. A mágneses tér jellemzői, valamint a fekete lyuk által beszippantott anyag sebessége határozza meg, hogy jetek, vagy szél keletkezik-e.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: