26°C

 

 

Kevésbé érzékeny, akinek vörös a haja?


Kevésbé érzékeny, akinek vörös a haja?
(Northfoto)

A tüzes hajszínt általában a tüzes temperamentummal és a szexualitással szokták összefüggésbe hozni - már ha nőkről van szó, hiszen alig valakinek kell a vörös hajúak spermája -, de olyan városi legendák is keringenek, melyek a hajszínt a fájdalomküszöbbel hozták összefüggésbe.

Már az Állítólag című műsor mítoszirtói rámutattak, most pedig tudományos igényességű kísérletek is bizonyítják, hogy valamiért a vörös hajúak másképp érzik a fájdalmat - igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy miért.

A tesztalanyoknak egyebek mellett egy kis kapszaicint fecskendeztek a bőrük alá (ettől az anyagtól csíp a csilipaprika), és kiderült, hogy a szúró fájdalom kevésbé zavarja a vöröseket. Lars Arendt-Nielsen, az Aalborgi Egyetem munkatársa, egyúttal a tanulmány egyik szerzője szerint a vörösek valamiért jobb védelemmel rendelkeznek. "Kevésbé reagálnak magára a szúrásra és az injekció körüli területre gyakorolt nyomásra egyaránt."

Az eredmények - csak, hogy további zavart keltsünk - egyben azt is jelentik, hogy a vörös hajúak jobban bírják a tüzes csípős ételeket.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: