2014. április 20. - Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Kiszagoljuk a stressz okát

A Chemosensory Perception című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a szorongás, aggodalom és a szagok érzékelése közötti összefüggéseket kívánta feltárni.

Ennek érdekében a kísérletben részt vevőket arra kérték, hogy szagoljanak ki néhány szagot (kellemeset és büdöset egyaránt) nyugodt és stresszes körülmények között - ez utóbbit a légzés szaporasága, a bőr elektromos vezetőképessége és a kísérleti alanyok megkérdezése alapján mérték.

A stressz és a szagok (különösen a rossz szagok) érzékelése között roppant erős kapcsolat mutatkozott - a tudósok feltételezése szerint evolúciós jelenségről van szó: a szuperszaglás tipikusan stresszes szituációkban hasznosul, hiszen segíthet észrevenni a ragadozókat, a betegség hordozóit vagy egyéb, elkerülendő dolgokat.

Aktuális ajánlatok [x]